Преди дни носителят на Оскар Форест Уитакър навърши 60 години. Актьорът

...
Преди дни носителят на Оскар Форест Уитакър навърши 60 години. Актьорът
Коментари Харесай

Форест - обещаващият футболист, който покори върховете на киното

Преди дни носителят на " Оскар " Форест Уитакър навърши 60 години. Актьорът има запаметяващи се функции в десетки превъзходни филми. Освен това е продуцент и режисьор. И се занимава с щедрост. 

Форест се ражда през 1961 г. в Тексас. Той е второто от общо четири деца на учителка и осигурителен брокер. Обожава американския футбол, мечтае за кариера в професионалния спорт и нищо не предвещава, че го чака звезден път в огромното кино. 

Момчето е в началното учебно заведение, когато фамилията му се премества в Калифорния. Започва да тренира в локален тим. Толкова е добър, че California State Polytechnic University му отпуска спортна стипендия. Но нещата ненадейно се объркват, Форест получава тежка контузия на гърба, която го кара да премисли проектите си. Записва " класическо и оперно пеене " в University of Southern California. Смяната на посоката в действителност е внезапна, само че не е инцидентна. Той към този момент има певчески опит в училищния хор, става известно превъзходен тенор и с помощта на мощния си глас става звезда в поредност мюзикъли, сложени на локалната театрална сцена. Постепенно бъдещият притежател на " Оскар " осъзнава, че желае да играе на огромна сцена. И стартира да учи " актьорско майсторство ". Още същата година участва в три продукции. Следва дългата поредност от функции и триумфи. 

През 1985 година Форест се снима в " Цветът на парите " на Мартин Скорсезе заедно с Пол Нюман и Том Круз, Джон Туртуро и други Година по-късно е в актьорския състав на " Взвод " на Оливър Стоун паралелно Чарли Шийн, Джони Деп, Уилям Дефо и други Следват " Добро утро, Виетнам ", в който си партнира с Робин Уилямс, а през 1987 година е в основната роля в " Птицата ", режисиран от Клинт Истууд, и се превъплъщава в именития саксофонист Чарли Паркър. За да влезе в облика, артистът се уединява в таванско помещение и се учи да свири на саксофон.

Успехите му не престават в още паметни ленти:  Играчка-плачка ",  " Взрив ", " Видове ", " Феномен ", " Дух куче: Пътят на самурая ", " Паник стая " и др. Най-голямото самопризнание идва с  " Последният крал на Шотландия " на Кевин Макдоналд -  Уитакър получава „ Оскар “ за ролята на някогашния деспот Иди Амин. 

 

Награди

" Оскар "  (2007 година най-хубаво осъществяване на артист в основна роля - " Последният крал на Шотландия " )

БАФТА (2007 година най-хубав артист в основна роля - " Последният крал на Шотландия " )

Фестивала в Кан (1988 година най-хубав артист - " Птицата " )

" Златен глобус " (2007 година най-хубаво осъществяване на артист в трагичен игрален филм - " Последният крал на Шотландия " )

 

Любопитни обстоятелства

Актьорът има черен колан по карате.

За ролята си на диктатора Иди Амин в  " Последният крал на Шотландия " отпътува за Уганда и смъква непотребните килограми със строга диета. 

Дебютира като режисьор с кино лентата " Сладка въздишка " (1995) с присъединяване на Уитни Хюстън.

През 2009 година е разгласен за водач на нигерийското племе игбо, откакто се оказва, че корените на  родословното му дърво са в античното населено място Нквере, където живее въпросното племе.

Баща му и дядо му също се споделят Форест Уитакър.

Ражда се с птоза на лявото око - увреждане на мускул, поради което клепачът не може да се отвори изцяло. Това въобще не го тормози и въпреки че му оферират нееднократно, в никакъв случай не се подлага на хирургическа интервенция. 

Има дълъг брак с Кейша Наш, с която се среща на снимачната площадка. След 22 години дружно се разделят поради " непреодолими разлики ".

През 2011 година Уитакър става дипломат на благосклонност за мир на Организация на обединените нации и се ангажира с филантропична активност в Африка. Година по-късно основава WPDI (Whitaker Initiative Peace and Development Initiative) - фондация, която работи за изкореняване на расовите спорове. 

 

Снимки: Киномания, cinefish.bg, healthyceleb.com
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР